U bevindt zich hier: Startpagina » Fonteinkerk » Gebouw » Geschiedenis tot 1994

Interieur

Interieur

De afmetingen van de Fonteinkerk zijn als volgt: de lengte is 26 meter en de breedte 23,5 meter. Dat maakt een oppervlakte van plm. 610 m. De hal is ontmoetingsruimte en is 22 x 6 meter. De aangebouwde vleugel aan de westzijde met drie vergaderlokalen en keuken is 29 x 11 meter.
De galerij is 13 meter breed en biedt plaats aan 60 personen.
Opvallend is, dat de zuidgevel geheel uit een glazen wand bestaat.
De vijf meter lange avondmaalstafel en het doopvont zijn geschenken van de gezamenlijke aannemers.
Het gezangenbord met toebehoren is vervaardigd door de heer L. Kijlstra, die er urenlange nijvere en noeste arbeid in heeft gestoken.
De kerk heeft 650 vaste zitplaatsen, terwijl er 100 stoelen bijgeplaatst kunnen worden.
De kanselbijbel kon worden aangeschaft doordat een onbekende gever een aanzienlijk geldbedrag ter beschikking had gesteld.
De kanseldecoratie is van de hand van de Amsterdamse kunstenaar Berend

Hendriks, uitgevoerd in grof grind en enkele stukken Italiaans marmer.
Een bas-reliëf met korenaren en vissen, als symbolen van de spijziging van duizenden door de wonderbare vermenigvuldiging van brood en vis door Christus. De vis ("ichthus" in het grieks) is ook het oersymbool van de christenheid.
Links van de preekstoel (vanuit de kerkganger gezien) is in het voorjaar van 1988 een kruis opgehangen, dat gemaakt is door de heer J.S. Mulder, een gemeentelid en kerkeraadslid, zeer betrokken bij deze, zijn kerk en dat aan de achterkant voorzien was van verlichting: Een stille, lichtvolle prediking! Dezelfde kerkfan heeft er ook voor gezorgd, dat er een rustiger achtergrond i.p.v. de gele stenen menigte van het schoon metselwerk, aan de achterzijde van preekstoel werd aangebracht. Beide voorzieningen waren niet bij de latere verkoop inbegrepen en dus zijn ze verdwenen uit de Fonteinkerk.
Het twee-klaviersorgel met 19 stemmen komt van de firma Pels te Alkmaar en is op woensdagavond 9 februari 1966 officieel in gebruik genomen.