U bevindt zich hier: Startpagina » Fonteinkerk » Gebouw » Geschiedenis tot 1994

Exterieur

Aan de voorzijde (noordkant) van de kerk bevindt zich een groot betegeld plein van 17 bij 35 meter.
Naast de kerk staat een toren van 22 meter hoog, waarin een klok hangt van bijna 300 kg.
Op maandag 16 augustus 1965 begon plotseling op een zeer ongewoon uur de klok van de Fonteinkerk te luiden. Een dag later kwam aan het licht, dat de "klokluider" niemand minder was dan Ds. H. van Twillert zelf. Hij wilde namelijk eens zien, wat er gebeurde, wanneer hij op een bepaalde knop in de meterkast van de kerk drukte. Zo moest de dominee bij de koster te biecht, waarop de heer Haanstra de sleutel voorgoed bij zich gestoken heeft!
Op de Zuid-West hoek van de kerk is een pastorie, waarin vanaf het begin Ds. H. van Twillert woonde, op het adres 't Swin 10. Tot 1972. Toen werd Ds. C.W. Kempenaar de bewoner. En na hem kwam Ds. R. Pluim met zijn vrouw en drie dochters.
Het bakstenen mozaïek aan de oostgevel is ook een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Berend Hendriks en het is geïnspireerd op het bijbelgedeelte uit Johannes 4: 13, 14, "Jezus geeft levend water, dat tot een fontein wordt".
Rechts ziet men een geknielde mensenfiguur, die drinkt uit een fontein, ontspringend uit Gods hand, die geplaatst is tegen een regenboog. Deze voorstelling wordt links geflankeerd door een dorpsbeeld met waterpartijen, als symbool van de gemeenschap. De mens, het water en de hand zijn uitgevoerd in gekleurde geglazuurde steen, de huizen en de regenboog in ongeglazuurde steen. De geglazuurde stenen leggen het accent op het belangrijkste gedeelte van de tekst.
De gehele compositie is opgebouwd op een horizontaal vlak (de aarde), terwijl de regenboog het dak, waaronder de gemeente plaats neemt, ondersteunt, als een zinnebeeld van het verbond van God met de mensen.